header
GreekEnglish (United Kingdom)
Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2017
 

ΣΥΝΔΕΣΗ ΧΡΗΣΤΩΝΕπισκέπτες

Έχουμε 35 επισκέπτες συνδεδεμένους
ΣΕΛΑΣ - Δελτια Τύπου
ECOLIFE 2009 - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 03 Ιούνιος 2009 00:19
Δεν υπάρχουν διαθέσιμες μεταφράσεις.

ECOLIFE 2009 - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Ζωηρό ενδιαφέρον έδειξαν οι επισκέπτες της έκθεσης ECOLIFE 2009, 28-31 Μαΐου, για το περίπτερο της ΣΕΛΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.  Το θέμα του περιπτέρου ήταν η συλλογή τηγανελαίων από ιδιώτες στο ίδιο τους το σπίτι ή μέσω μιας σειράς Στεκιών Ανακύκλωσης Τηγανελαίων (Used Cooking Oil HOT SPOTS) στις γειτονιές τους.

Ιδιώτες, εκπρόσωποι Δήμων, ιδιοκτήτες καταστημάτων-υποψηφίων Στεκιών Ανακύκλωσης Τηγανελαίων ενημερώθηκαν για τη νέα αυτή υπηρεσία της ΣΕΛΑΣ, η οποία ήδη δραστηριοποιείται από το 2007 στη συλλογή τηγανελαίων από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης με σταθερά ανοδική πορεία.  Κάποιοι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να αποθέσουν τα τηγανέλαιά τους επιτόπου στον ειδικό κάδο της ΣΕΛΑΣ και να παραλάβουν χαρακτηριστικό ενεπίγραφο χωνί, ως ελάχιστη προτροπή για οικιακή συλλογή.

Η ΣΕΛΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ καινοτομεί σταθερά από το 2007, με γνώμονα την απόλυτη εξυπηρέτηση των παραγωγών αποβλήτων που έχουν ευαισθησία στο θέμα ανακύκλωση.  Είναι αδειοδοτημένος συλλέκτης, εγγεγραμμένος στο Μητρώο του ΥΠΕΧΩΔΕ, με δραστηριότητα στην Περιφέρεια Αττικής και αυξανόμενα στις περιφέρειες Ν. Αιγαίου, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Νήσων Ιονίου και Θεσσαλίας.  Το λάδι της ΣΕΛΑΣ οδεύεται αποκλειστικά προς βιοντίζελ.  Το έργο της ΣΕΛΑΣ ωφελεί διπλά τον τόπο, διότι με αυτό απομακρύνεται ένας ύπουλος ρύπος ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η απεξάρτηση της χώρας από το μη ανανεώσιμο πετρέλαιο.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 23 Σεπτέμβριος 2009 10:38
 
Διαχείριση Χρησιμοποιημένων Μαγειρικών Ελαίων σε επιχειρήσεις και Ο.Τ.Α. PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Τρίτη, 19 Μάιος 2009 12:59
Δεν υπάρχουν διαθέσιμες μεταφράσεις.

Ένα από τα λιγότερο γνωστά προβλήματα διαχείρισης αστικού τύπου αποβλήτων αφορά στα Χρησιμοποιημένα Μαγειρικά Έλαια και Λίπη.  Στα πλαίσια ανάδειξης του θέματος αλλά και λύσεων, η εταιρία ΣΕΛΑΣ ΑNΑΝΚΥΚΛΩΣΗ, αδειοδοτημένος και ενεργός εδώ και διετία συλλέκτης των υλικών αυτών, οργάνωσε στο Money Show στην Αθήνα το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Διαχείριση Χρησιμοποιημένων Μαγειρικών Ελαίων σε επιχειρήσεις και Ο.Τ.Α.».

Οι εισηγήσεις κάλυψαν τη σημερινή κατάσταση της συλλογής και αξιοποίησης Χρησιμοποιημένων Μαγειρικών Ελαίων και Λιπών, την περιβαλλοντική ευθύνη και την επίπτωσή της στη διαχείριση των συγκεκριμένων υλικών, τους μηχανισμούς ελέγχου από επίσημες αρχές μονάδων παρασκευής τροφίμων που παράγουν απόβλητα έλαια και λίπη, την επίδραση των χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων και λιπών στα αποχετευτικά δίκτυα και την αξιοποίησή τους προς βιοντίζελ.  Τη συζήτηση συντόνισε ο Διευθυντής της εταιρίας, κος Στέλιος Μπίκος, Δρ. Χημικός Μηχανικός.

Τα βασικά συμπεράσματα της εκδήλωσης έχουν ως εξής:

· Τη μόνη ασφαλή και αξιόπιστη οδό αξιοποίησης των Χρησιμοποιημένων Μαγειρικών Ελαίων και Λιπών σήμερα αποτελεί η βιομηχανική τους χρήση, κυρίως στην υποκατάσταση υδρογονανθράκων ως υλικών και ως καυσίμων.

· Τα υφιστάμενα πρακτικά προβλήματα στη διαχείριση των ΧΜΕΛ μπορούν να συρρικνωθούν σημαντικά με πρωτοβουλίες των συλλογικών οργάνων των παραγωγών Χρησιμοποιημένων Μαγειρικών Ελαίων και Λιπών (εστιατόρων, ξενοδόχων, παρασκευαστών τροφίμων, κλπ.) και των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης.

· Το πρόβλημα σημαντικά αυξημένων λιπαρών στα απόβλητα της Ψυττάλειας επιτάσσει συλλογή και σε οικιακό επίπεδο στην Αττική.

· Η γενικότερη αδιαφορία του πληθυσμού στη διαχείριση των χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων και λιπών μπορεί να νικηθεί μόνο με εκτεταμένη προσπάθεια ενεργοποίησης της νέας γενιάς, κυρίως μέσα από εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες σε μικρές ηλικίες.

· Η διαχείριση ΧΜΕΛ μπορεί και πρέπει να οργανωθεί κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, με πλήρη νομοθεσία από πλευράς περιβάλλοντος και τροφίμων,.

· Η συλλογή Χρησιμοποιημένων Μαγειρικών Ελαίων και Λιπών στην Ελλάδα έχει προσελκύσει αρκετό επιχειρηματικό ενδιαφέρον λόγω της άνθισης του βιοντίζελ.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 13 Ιανουάριος 2010 14:20
 


Αναζήτηση

Δημοσκόπηση

Έχετε κάνει ποτέ Ανακύκλωση:
 

Tell a Friend