header
GreekEnglish (United Kingdom)
Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2017
 

ΣΥΝΔΕΣΗ ΧΡΗΣΤΩΝ



Επισκέπτες

Έχουμε 45 επισκέπτες συνδεδεμένους
Διαχείριση Χρησιμοποιημένων Μαγειρικών Ελαίων σε επιχειρήσεις και Ο.Τ.Α. PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Τρίτη, 19 Μάιος 2009 12:59
Δεν υπάρχουν διαθέσιμες μεταφράσεις.

Ένα από τα λιγότερο γνωστά προβλήματα διαχείρισης αστικού τύπου αποβλήτων αφορά στα Χρησιμοποιημένα Μαγειρικά Έλαια και Λίπη.  Στα πλαίσια ανάδειξης του θέματος αλλά και λύσεων, η εταιρία ΣΕΛΑΣ ΑNΑΝΚΥΚΛΩΣΗ, αδειοδοτημένος και ενεργός εδώ και διετία συλλέκτης των υλικών αυτών, οργάνωσε στο Money Show στην Αθήνα το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Διαχείριση Χρησιμοποιημένων Μαγειρικών Ελαίων σε επιχειρήσεις και Ο.Τ.Α.».

Οι εισηγήσεις κάλυψαν τη σημερινή κατάσταση της συλλογής και αξιοποίησης Χρησιμοποιημένων Μαγειρικών Ελαίων και Λιπών, την περιβαλλοντική ευθύνη και την επίπτωσή της στη διαχείριση των συγκεκριμένων υλικών, τους μηχανισμούς ελέγχου από επίσημες αρχές μονάδων παρασκευής τροφίμων που παράγουν απόβλητα έλαια και λίπη, την επίδραση των χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων και λιπών στα αποχετευτικά δίκτυα και την αξιοποίησή τους προς βιοντίζελ.  Τη συζήτηση συντόνισε ο Διευθυντής της εταιρίας, κος Στέλιος Μπίκος, Δρ. Χημικός Μηχανικός.

Τα βασικά συμπεράσματα της εκδήλωσης έχουν ως εξής:

· Τη μόνη ασφαλή και αξιόπιστη οδό αξιοποίησης των Χρησιμοποιημένων Μαγειρικών Ελαίων και Λιπών σήμερα αποτελεί η βιομηχανική τους χρήση, κυρίως στην υποκατάσταση υδρογονανθράκων ως υλικών και ως καυσίμων.

· Τα υφιστάμενα πρακτικά προβλήματα στη διαχείριση των ΧΜΕΛ μπορούν να συρρικνωθούν σημαντικά με πρωτοβουλίες των συλλογικών οργάνων των παραγωγών Χρησιμοποιημένων Μαγειρικών Ελαίων και Λιπών (εστιατόρων, ξενοδόχων, παρασκευαστών τροφίμων, κλπ.) και των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης.

· Το πρόβλημα σημαντικά αυξημένων λιπαρών στα απόβλητα της Ψυττάλειας επιτάσσει συλλογή και σε οικιακό επίπεδο στην Αττική.

· Η γενικότερη αδιαφορία του πληθυσμού στη διαχείριση των χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων και λιπών μπορεί να νικηθεί μόνο με εκτεταμένη προσπάθεια ενεργοποίησης της νέας γενιάς, κυρίως μέσα από εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες σε μικρές ηλικίες.

· Η διαχείριση ΧΜΕΛ μπορεί και πρέπει να οργανωθεί κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, με πλήρη νομοθεσία από πλευράς περιβάλλοντος και τροφίμων,.

· Η συλλογή Χρησιμοποιημένων Μαγειρικών Ελαίων και Λιπών στην Ελλάδα έχει προσελκύσει αρκετό επιχειρηματικό ενδιαφέρον λόγω της άνθισης του βιοντίζελ.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 13 Ιανουάριος 2010 14:20
 

Αναζήτηση

Δημοσκόπηση

Έχετε κάνει ποτέ Ανακύκλωση:
 

Tell a Friend