header
GreekEnglish (United Kingdom)
Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2017
 

ΣΥΝΔΕΣΗ ΧΡΗΣΤΩΝΕπισκέπτες

Έχουμε 49 επισκέπτες συνδεδεμένους
Γιατί ΣΕΛΑΣ:
Δεν υπάρχουν διαθέσιμες μεταφράσεις.

Περί τίνος πρόκειται;

Πρόκειται για έναν συλλογέα, ο οποίος αποσκοπεί σε έναν οργανωμένο τρόπο περισυλλογής και ανακύκλωσης χρησιμοποιημένων μαγειρικών λιπών και ελαίων, χωρίς αυτά να ξαναμπαίνουν στην τροφική αλυσίδα.


Σε ποιόν απευθύνεται;

Σε επιχειρήσεις όπως εστιατόρια, ταβέρνες, ταχυφαγεία, παρασκευαστήρια μαζικής εστίασης (catering), ξενοδοχεία, κατασκηνώσεις, κλπ. που παράγουν τέτοια απόβλητα και που, αντί να τα απορρίπτουν ανεπεξέργαστα στο περιβάλλον, μπορούν να τα διαθέσουν στον συλλογέα ώστε να προστατεύεται το περιβάλλον, η υγεία των πελατών και εργαζομένων της επιχείρησης και ενδεχομένως να προκύπτουν και κάποια οικονομικά οφέλη.

Επίσης σε Δήμους και καταστήματα που επιθυμούν να εγκαταστήσουν / καταστούν Στέκια Ανακύκλωσης Τηγανελαίου (UCO Hot Spots).

Τέλος, στους ιδιώτες: πολυκατοικίες, μονοκατοικίες. 


Ποια η μορφή συνεργασίας με τη ΣΕΛΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ;

Ανάλογα με τον τύπο των λαδιών και τη διαθέσιμη ποσότητα και συχνότητα συλλογής, συμφωνείται τρόπος συλλογής σε κατάλληλη συσκευασία και χρόνος συλλογής σε ώρες και ημέρες που εξυπηρετούν εσάς.


Ποια τα οφέλη για μια επιχείρηση;

Η συνεργασία με τη ΣΕΛΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ενισχύει την καλή φήμη της επιχείρησης, είτε αυτή εφαρμόζει συστήματα διαχείρισης όπως το ISO 14001 ή το HACCP είτε όχι, διότι δείχνει επιχείρηση με ευαισθησία και έμπρακτο ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των εργαζομένων και πελατών του.

Συμβάλει στο νοικοκύρεμα του καταστήματος, του εστιατορίου, της επιχείρησης γενικότερα, διότι ένα οχληρό απόβλητο συλλέγεται και απομακρύνεται με αξιόπιστο, ασφαλή και περιβαλλοντικά βέλτιστο τρόπο.

Ανάλογα με τις ποσότητες που συλλέγονται και τον ενδεχόμενο τρόπο αξιοποίησης τους (πρώτη ύλη για άλλες χρήσεις όπως βιοκαύσιμα) μπορεί εν καιρώ να δοθούν και ανταποδοτικά οφέλη.


Ποια τα οφέλη για το περιβάλλον;

Η συσσώρευση λιπών, λαδιών και λιπαντικών (3Λ) από την παρασκευή φαγητού και το πλύσιμο σκευών είναι μεγάλο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.  Τα 3Λ είναι υδρόφοβα, δηλαδή από τη φύση τους δεν διαλύονται στο νερό.  Έτσι, συνηθίζουν να επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού και να κολλάνε στα τοιχώματα των σωλήνων αποχέτευσης, των αντλιοστασίων και των ελαιο/λιπο-διαχωριστών.

Εάν συνεχιστεί η απόρριψή τους αμείωτα, τα 3Λ θα συσσωρευτούν, θα σχηματίσουν ένα σκληρό στρώμα και τελικά θα φράξουν τις γραμμές αποχέτευσης.  Από τη στιγμή που σχηματίζεται το σκληρό στρώμα, το περιβάλλον στο οποίο παραμένουν τα 3Λ γίνεται αναερόβιο - δηλαδή χωρίς ή με ελάχιστο οξυγόνο - και με τον καιρό τα 3Λ αρχίζουν να σαπίζουν.  Η διεργασία της σήψης αυτής παράγει όχι μόνο ισχυρή δυσοσμία αλλά και σουλφονικά οξέα, τα οποία μπορούν να διαβρώσουν οποιοδήποτε μέταλλο στην άμεση γειτονία τους, προκαλώντας έτσι δομική εξασθένηση και τελικά αστοχία (τρύπημα).

Ακόμα και αν όλα αυτά είναι ανεκτά, το στρώμα 3Λ που διαχωρίζεται στους ελαιο/λιπο-διαχωριστές οφείλει είτε να διατίθεται για υγειονομική ταφή είτε να αποδομείται με βιολογικό τρόπο, δημιουργώντας βιολογική λάσπη, που πάλι πρέπει να διατίθεται για αξιοποίηση ή ταφή.  Και στις δύο περιπτώσεις, το περιβάλλον τελικά επιβαρύνεται με κάποιο είδος αποβλήτου χωρίς να έχει από αυτό ληφθεί καμία άλλη χρησιμότητα.

Στην προστασία του περιβάλλοντος, όπως και αλλού, η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από την αντιμετώπιση ενός προβλήματος.  Έτσι, υπάρχουν τρόποι να μειώσει κανείς το σχηματισμό σκληρού στρώματος και να αποικοδομήσει τα 3Λ με βιολογικό τρόπο.  Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση δημιουργεί απαιτεί την κατανάλωση γαλακτωματοποιητών και ενζύμων και είναι καλό να χρησιμοποιείται συμπληρωματικά ως προς την πρόληψη.

Η πρόληψη είναι ακριβώς η ανακύκλωση όσο περισσότερων 3Λ γίνεται πρακτικά.  Έτσι, η ποσότητα που καταλήγει στην αποχέτευση μειώνεται στο ελάχιστο, μειώνοντας δραστικά οποιαδήποτε προβλήματα μπορεί να δημιουργήσουν τα 3Λ!

Έτσι, οι οσμές θα πάψουν να ταλανίζουν τους καταστηματάρχες, οι τρυπημένες μεταλλικές σωλήνες τους υδραυλικούς και τους τεχνικούς των Επιχειρήσεων Αποχέτευσης και οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων - στα καταστήματα και στις πόλεις - θα γίνουν λιγότερο οσμηρές, θα απαιτούν λιγότερη λιποσυλλογή και θα κοστίζουν λιγότερο σε κατασκευή και λειτουργία.

Επιπλέον, με τη χρήση τους για παραγωγή βιοκαυσίμων, τα ανακυκλούμενα 3Λ γίνονται πάλι χρήσιμα, αυτή τη φορά για ενέργεια που κινεί μηχανές και όχι τον ανθρώπινο οργανισμό!  Μάλιστα, έτσι μειώνεται η ανάγκη για εξόρυξη περισσότερων ορυκτών καυσίμων (άνθρακα, πετρελαίου, φυσικού αερίου), μειώνοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτών των δραστηριοτήτων και μειώνοντας την εξάρτηση της Ελλάδας από εισαγόμενα καύσιμα.

 

 

Αναζήτηση

Δημοσκόπηση

Έχετε κάνει ποτέ Ανακύκλωση:
 

Tell a Friend